Cookie Consent by Free Privacy Policy website Změny ve stavebním zákoně č. 283/2021 Sb. s účinností od 01.07.2024 | Holice | město neznámé energie
Úvod > Město a úřad > Městský úřad > Stavební úřad > Změny ve stavebním zákoně č. 283/2021 Sb. s účinností od 01.07.2024

Změny ve stavebním zákoně č. 283/2021 Sb. s účinností od 01.07.2024

Sdílet Facebook Twitter

Od 01.07.2024 nabývá účinnosti stavební zákon č. 283/2021 Sb. ve znění pozdějších změn, který mění pravidla podávání žádostí a procesy povolování, odstraňování, projektování staveb, zařízení a jiných událostí spadající do režimu stavebního zákona. Zároveň s ním jsou změněny i jiné právní předpisy související s tímto zákonem.

 

Od 01.07.0 2024 se ruší speciální stavební úřady (na našem úřadu se jedná o silniční a vodoprávní), tyto úřady se stávají klasickým stavebním úřadem (silniční stavby zůstávají na stavebním úřadu a vodní díla budou povolovány na odboru životního prostředí).

 

Stránky stavebního úřadu budou postupně upravovány v souladu s platnými právními předpisy.

 

Do doby úprav stránek lze formuláře (žádosti) dle nového stavebního zákona stáhnout na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj Praha zde:

 

Žádosti lze podávat přes portál stavebníka:
nebo na stanoveném formuláři v listinné podobě. 

 

Způsob a forma podání a žádosti se řídí § 172 stavebního zákona:
  • Podání podle této části je možné učinit také prostřednictvím portálu stavebníka.
  • Žádost nebo návrh podle této části se podává na stanoveném formuláři elektronicky prostřednictvím portálu stavebníka nebo v listinné podobě. 
  • Na elektronický dokument vedený v evidenci elektronických dokumentací nebo v evidenci řízení a jiných postupů stavebních úřadů a dotčených orgánů (dále jen "evidence stavebních postupů") může žadatel v žádosti odkázat namísto jeho přiložení k žádosti jako její součást.
  • Nejpozději s podáním žádosti vloží stavebník projektovou dokumentaci nebo dokumentaci pro povolení záměru do evidence elektronických dokumentací. Dokumentaci pro povolení záměru, která nemusí být zpracovaná projektantem, vloží do evidence elektronických dokumentací stavební úřad, neučiní-li tak spolu s podáním žádosti stavebník.